16.07.2015, 12:11:28

Tajne cimeta

Nedavno istraživanje koje je objavljeno online u Annals of Family Medicine pokazalo je da pacijenti sa dijabetesom tipa 2 imaju smanjen nivo glukoze i masnoće u krvi...

Nedavno istraživanje koje je objavljeno online u Annals of Family Medicine pokazalo je da pacijenti sa dijabetesom tipa 2 imaju smanjen nivo glukoze i masnoće u krvi kada uzimaju cimet u obliku tableta. Istraživači su ispitali podatke iz 10 randomiziranih, kontrolisanih studija koja uključuju 543 pacijenata s dijabetesom tipa 2, poredili su pacijenata koji su uzimali suplemente sa cimetom i sa onima koji nisu.

Rezultati su pokazali da pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji su uzeli suplemente cimeta su imali niže razine šećera u krvi u odnosu na bolesnike koji nisu. Njihovi nivoi LDL (loši) holesterola i triglicerida su se smanjili dok se nivo HDL (dobrog) holesterola povećao. Učesnici svih 10 istraživanja su uzimali suplemente cimeta zajedno sa svojim ljekovima za dijabetes – kombinacija koja spušta nivo razine šećera u krvi za oko 25 mg / dl.

Amela Ivkovic O'Rilley - nutricionista.ba

Vaša korpica

Vaša korpica je još uvijek prazna.


Prijava korisnika
zaboravili ste lozinku?
niste registrovani?