Meksički krastavac komad

1.50 KM kupi

Više informacija

Ova egzotična biljka koja se tradicionalno uzgaja u Srednjoj i Južnoj Americi, s američkoga kontinetna stigla je i u naše krajeve, gdje je  pod nazivima čajot, šajot, zimska tikvica, osvojila mnogobrojne gurmane. Meksički krastavac i sirov i kuhan dobar je izvor aminokiselina i vitamina C. Ima vrlo malo kalorija. Lišće i plod imaju diuretska, kardiovaskularna i protuupalna svojstva. Čaj od lišća  koristi se za razbijanje bubrežnih kamenaca, te za liječenje ateroskleroze i hipertenzije.

Plod se upotrebljava kao tikvica, pa sve uobičajne mogućnosti pripreme tikvica, od pohanja do pečenja i mariniranja, vrijede i za meksički krastavac. Ako se plod koristi sirov, može se dodati salatama ili umacima, a često je mariniran s limunom ili limeta sokom. Zbog svoje mekoće plod se koristi za dječju hranu, sokove, umake i tjestenine. No, osim ploda, jestivi su i listovi, te korijen. Listovi čajota mogu se pripremiti poput špinata ili koristiti za čaj. Ukusan je u kombinaciji s mahunarkama, sirevima, češnjakom, kimom i orašastim plodovima kao što su pistacije i bademi.

Vaša korpica

Vaša korpica je još uvijek prazna.


Prijava korisnika
zaboravili ste lozinku?
niste registrovani?

Traži proizvod