Gusta čorba od graha

Sastojci: 250g graha, namočenog preko noći u hladnoj vodi, 1,5 l pilećeg temeljca (ili kocka za supu), 115g tjestenine, 6 kašika maslinovog ulja, 2 sitno isjeckana čehna bijelog luka, 4 kašike isjeckanog peršuna, so i biber

Ocijedite namočeni grah i stavite ga u lonac sa debelim dnom. Dodajte temeljac i pričekajte da provri. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri u polupokrivenoj posudi, oko 2 sata ili dok ne omekša. Odvojite oko polovinu graha i malo temeljca, te ih izradite u glatki pire u blenderu ili multipraktiku. Vratite pire u lonac i dobro promiješajte. Ponovo zagrijte dok čorba ne zavri. Dodajte tjesteninu i pustite da kuha 10 minuta ili dok ne omekša. Za to vrijeme zagrijte 4 kašike maslinovog ulja u malom loncu. Dodajte bijeli luk i pržite ga na laganoj vatri uz često miješanje 4-5 minuta ili dok ne dobije zlatnožutu boju. Umješajte bijeli luk u čorbu i dodajte peršun. Posolite i pobiberite, te servirajte sa ostatkom maslinovog ulja uz hrskavi hljeb.

Vaša korpica

Vaša korpica je još uvijek prazna.


Prijava korisnika
zaboravili ste lozinku?
niste registrovani?