Losos

Sastojci: 2 fileta lososa sa kožicom, so, šećer, maslinovo ulje, biber, ružmarin, 500 g karfiola , 85 g putera, svežanj peršuna, sok od limuna, 170 g crvenog graha, luk

Zagrijte vodu na 50 °C. Stavite file na dasku za rezanje i zasjecite kožicu do mesa. Pospite so i šečer po filetima i neka odstoji 10 minuta, zatim isprerite hladnom vodom. 

U zip vrečicu uspite 100 ml maslonovog ulja, da se fileti lososa ne bi lijepili, dodajte filete, so, biber i ružmarin. 

Zatvorite vrečicu i stavite je u zagrijanu vodu. Fileti debljine do 2.5 cm bi trebali biti kuhani za 40 min. Važno je da održavate temperaturu vode na 50-60 °C, električni šporet na 1 ili dva.

Kada se riba skuhala. lagano je istresite na tanjir iz zip kese. Zagrijte jako neljepljivu tavu i stavite filete na stranu na kojoj je kožica. Pecite 30 sekundi do minute. 

-------

Isjecite luk i peršun. Dodajte ih zajedno sa crvenim grahom u zdjelu za salatu. Dodajte maslinovog ulja, soka od limuna, so, biber i sve dobro izmješajte. 

-------

Isjecite karfiol i dodajte u šerpu. Naspite vodu do nivoa karfiola, dodajte so, puter, poklopite i pustite da se kuha. Provjeravajte mehkoču karfiola i tako ćete znati kada je kuhan. 

Kada je kuhan, uspite karfiol sa vodom u kojoj se kuhao u blender i izblendajte. Dodajte sok od limuna, po potrebi dodatno začinite. 

Za serviranje prvo stavite 2 do 3 kašike pirea od karfiola, dodajte salatu od crvenog graha i zatim na vrh servirajte file lososa.

Prijatno i uživajte.

Vaša korpica

Vaša korpica je još uvijek prazna.


Prijava korisnika
zaboravili ste lozinku?
niste registrovani?