Mladi kupus na drugačiji način

Sastojci: 1.5 kg mladog kupusa 300 g sampinjona 2 glavice luka 2 kasike sjeckanog djumbira 3 cena bijelog luka 1 lovorov list 1 cajna kasika zrna gorcice (badem butik) 1 cajna kasika kima 1 cajna kasika kurkume 1 supena kasika biozacina ili vegete 1 cajna kasika mljevenog crnog bibera ili manje. 5 kasika maslinovog ulja

Kupus je jedna od onih namirnica koja nam je dostupna tokom cijele godine.  Kao takav mozemo reci da je kupus potcjenjeno povrce u nasim kuhinjama i koristi se jako malo.  U nekim domacinstvima je potpuno protjeran uglavnom zbog nemastovite pripreme i prekuhavaljnja do mjere da povrce izgubi svaki ukus i teksturu. Kupus se kod nas sluzi nariban kao salata, kuhan sa mesom kao glavno jelo ili dinstan kao prilog ili u sarmi kao omotac. 

Ovaj recept je izbalansiran i ako ga posluzite sa rizom imate zdrav rucak za cijelu porodicu. Nemojte da vas plasi upotreba malo zacina i sjemenki. Kim u ovom receptu ne samo da daje poseban ukus jelu vec pomaze probavu hrane.

Priprema: 

U zagrijanu serpu dodati ulje pa odmah potom gorcicu i kim. Prziti ih svega 30 sekundi pa dodati lovorov list,  nasjeckani djumbir i bijeli luk.  Proprziti sve dodatnih 30 sekundiu i dodati nasjeckani luk.  Sve dinstati dok luk ne postane staklast i svijetlo smedj sto traje neke 4 minute.  Dodati u serpu kupus, bio zacin, kurkumu i vegetu pa sve skupa kuhati 10 minuta na jakoj vatri.  Poslije 10 minuta dodati sampinjone i kuhati sve jos 5 minuta.

Za krompir.ba piše Sabina Jordamović

Vaša korpica

Vaša korpica je još uvijek prazna.


Prijava korisnika
zaboravili ste lozinku?
niste registrovani?