Pečeno pile

Sastojci: 1 kg krompira 1 limun 2 kašikice ružmarina 1 cijelo pile (1,5 kg) maslinove ulje 500 g mrkve 1 luk 2 komadiča neslanog maslaca 1 narandža 2 kašikice majčine dušice 2 režnja bijelog luka 1 puna kašikica brašna 250 g zamrznutoga graška

Za 4 osobe | 643 kalorije | Ukupno vrijeme pripreme: 2 sata

Rernu zagrijte na 200 °C. Ogulite krompire, one veće prerežite napola, pa ih, zajedno s limunom, 12minuta kuhajte u velikom loncu kipuće slane vode. Dok se krompiri kuhaju, stavite 2 kašikiceružmarina, stavite ih u kamenu posudu, dodajte soli i bibera, pa sve dobro izgnječite. Pile stavite utepsiju za pečenje i dobro ga natrljajte miksom od ružmarina, soli i bibera i prelijte maslinovim uljem.Ogulite mrkve i luk, luk narežite na osmine, stavite ih pod pile, kao i oguljenu koru mrkve. Mrkve poduglom narežite na komade debljine 3 cm, lijepo ih smjestite u kakvu manju posudu za pečenje,dodajte komadić maslaca i trakice narandžine kore,pa prelijte narandžinim sokom. Pospite listićimamajčine dušice, posolite i pobiberite, dobro promiješajte, pa prekrijte aluminijskom folijom i ostavitepo strani.

Ocijedite krompire, malo ih protresite da se prorahle. Hvataljkama iz vode izvadite limun, nekolikoga puta probodite nožem i ugurajte u unutrašnjost pileta. Pile pecite 1 sat i 20 minuta, ili dok nepožuti i bude posve mekano. Krompire prebacite u tepsiju za pečenje, prelijte s malo ulja, posolite,pobiberite i pospite preostalim ružmarinom. Bijeli luk izgnječite dlanom, ubacite ga u tepsiju, svedobro promiješajte, stavite pored posude s mrkvama, ispod tepsije s piletom, pa pecite posljednjihsat vremena, ili dok ne požuti. Sve s vremena na vrijeme malo protresite.

Pile izvadite iz rerne, prebacite ga na pladanj i pokrijte (krompir i mrkve još malo ostavite u rerni). lztepsije u kojem se peklo pile kašikom izvadite preostalu masnoću, spremite je u čistu teglu odmarmelade i upotrijebite neki drugi dan. Tepsiju sada stavite na srednje jak plamen na štednjaku,dodaite brašno i 600 ml kipuće vode, pa dodajte i sve sokove koji su eventualno iscurili iz pečenogpileta. Dobro promiješajte i ostavite da umak lagano vrije do žeijene gustoće. Kroz sito ga dobroprocijedite u neku posudu. Grašak kuhajte 3 minuta u kipućoj slanoj void. Grašak ocijedite i dodajtemu preostali maslac. Sve složite na sredinu stola, uza sve uobičajene priloge.

Jamie Oliver

Vaša korpica

Vaša korpica je još uvijek prazna.


Prijava korisnika
zaboravili ste lozinku?
niste registrovani?