Pečeno pile korjenastim povrćem

Sastojci: 1 x 1.6 kg domaće pile, 2 srednja luka , 2 mrkve, 2 štapića celera, 1 glavica bijelog luka, 1 limun, maslinovo ulje, peršun, ruzmarin, lovorov list, so, biber

Priprema

  1. Izvadite pile iz frižidera 30 minuta prije pečenja.
  2. Zagrijte pečnicu na 240°C
  3. Operite i isjecite povrće na veče komade.
  4. Stavite povrće i začinsko bilje u tepsiju, pospite maslinovim uljem, posolite i pobiberite.
  5. Pospite pile maslinovim uljem, posolite i pobiretite, te dobro utrljajte po cijelom piletu. Stavite pile na povće.
  6. Isjecite limunovu koru vrhom noža i stavite ga u pile sa začinima. 
  7. Stavite tepsiju u peč i smanjite temperaturu na 200°C, te pecite 1 sat i 20 minuta. 
  8. Ukoliko primjetite da se povrće isušilo pri pečenju, dodajte malo vode. 
  9. Kad se pile ispeklo, izvadite ga na dasku i prekrijte folijom i krpom, te pustite da odstoji 15 minuta. 
  10. Izvadite povrće iz tepsije i servirajte ga na dasci oko pileta. 
Vaša korpica

Vaša korpica je još uvijek prazna.


Prijava korisnika
zaboravili ste lozinku?
niste registrovani?