Rižoto

Sastojci: 1.1 litar temeljca (pileći, od povrća, riblji), 2 kašike maslinovog ulja, 100 g putera, 1 veliki luk, 2 čehne bijelog luka, 4-5 komada stabljike celera, 400 g rižoto riže, 1 mrkva, 1 peršun, korijen i list, 30 g suhih lisičarki, 30 g suhog vrganja, 200 g šampinjona, morska so, biber, 115 g naribanog parmezan sira

1. Korak 1: Zagrijte temeljac. U drugu šerpu stavite maslinovo ulje i maslac, te dodajte luk, mrkvu, celer i pržite na laganoj vatri 15 minuta. Kada je povrće omekšalo, dodajte rižu i povećajte temperaturu. U malim posudicama stavite suhe gljive i naspite vode. Držite ih u vodi 10 minuta.

2. Korak 2: Riža će početi da se peće i da mijenja boju. Neprestano mješajte i počnite dodavati temeljac. Smanjite temperaturu i neprestano miješajte. Dodajte gljive, zatim  dodajite temeljac postepeno, odnosno kada prethodna količina ispari. Radite ovo oko 15 min, ili dok se riža ne skuha. Dodajte začine po želji. 

3. Korak 3: Skinite šerpu sa vatre i dodajte maslaca i Parmezan sir. Poklopite i ostavite oko 2 minute. Ovo je jedan od najvažnijih koraka pri pravljenju rižota jer tada postaje kremast i upija tekučinu. Servirajte i jedite što prije.

Vaša korpica

Vaša korpica je još uvijek prazna.


Prijava korisnika
zaboravili ste lozinku?
niste registrovani?