Sočni i mekani pureći batak u sosu od crvenih paprika

Sastojci: 1 pureći batak, 0,5 kg crvenih roga paprika, 450 gr pasiranog paradajza, 1 srednja glavica crvenog luka, 3 čehna bijelog luka, malo lovorovog lista, 2 kašičice senfa, 1 kašičica sušene žalfije, so, biber

Vrijeme pripreme: 2 sata i 10 minuta

  1. Na purećem bataku napravite đepiće sa obje strane, u koje će te utrljati senf, sušenu žalfiju,so, biber. Ostavite 1-2 sata da se ukusi prožmu a meso omekša.
  2. Prepržite crveni luk, bijeli luk te nakon što je posmeđio dodajte isjeckane crvene paprike te kratko propirjate. Nakon par minuta dodajte pasirani paradajz, sve dobro posolite, pobiberite i promješajte i pustite da se lagano krčka par minuta.
  3. Pureći batak na vrelom ulju prepržite po par minuta da dobije hrskavu koricu, a pećnicu zagrijte na 200°C. Dublju tepsiju potpodite sa već spremljenim paprikama i paradajzom te na to položite batak. Aluminijskom folijom prekriti sve i peći na 200°C 45 minuta, nakon toga otkriti i peći još 30 minuta.
  4. Poslužiti sa rižom, tjesteninom ili kuhanim krompirom.
Vaša korpica

Vaša korpica je još uvijek prazna.


Prijava korisnika
zaboravili ste lozinku?
niste registrovani?