Torta sa malinama

Sastojci: Kora: 200 g putera, 200 g šećera, 200 g brašna, 3 kašike kakaa, 3 jajeta, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, Fil: 700 g malina, 200 ml slatko vrhnje za kuhanje, 1 kašika vanila esktrakta, malo šećera u prahu Čokoladni preljev: 100 g čokolade, 100 g putera, 100 g šećera u prahu, malo mlijeka

Priprema:

Umutite kakao sa malo tople vode i tu smjesu dodajte u posudu u koju ste već stavili maslac, brašno, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. Na kraju dodajte jaja i dobro  izmiješajte mikserom dok ne dobijete gustu smjesu. Smjesu izlijte u kalup i stavite da se peče. Biće vam potrebne dvije kore. Smjesa se peče 15 minuta na 180 stepeni. Možete podijeliti sastojke na pola i peći svaku koru odvojeno, a možete ispeći jednu deblju koru pa je razrezati na pola. 

Mikserom umiksajte slatko vrhnje, vanila ekstrakt i malo šećera u prahu. Miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag, a onda ga ostavite da odstoji par minuta.

U jednu posudu dodajte maslac, čokoladu i šećer u prahu i stavite da se otopi na pari. To ćete učiniti tako što ćete na izvor toplote postaviti šerpicu s toplom vodom, a posudu sa smjesom na otvor šerpice. Bitno je da voda u šerpici ne kuha i da dno posude ne dotiče vodu. Dok se smjesa topi, vi u blenderu izblendajte malo malina i zatim ih umješajte u otopljenu smjesu. Dobiveni fil namažite na prvu koru i i onda dodajte ostatak malina dok ne pokrijete čitavu koru. Možete po malinama preliti čokoladni preljev kako bi se bolje uvezale, a zatim dodajte šlag. Poklopite tortu drugom korom, prelijte je čokoladnim preljevom i dekorišite po želji!

Prijatno!

Vaša korpica

Vaša korpica je još uvijek prazna.


Prijava korisnika
zaboravili ste lozinku?
niste registrovani?